Доступність посилання

ТОП новини

Різдво в Латвії: традиції залишаються, але комерція переважає


Рига – Більшість населення Латвії – лютерани і католики, які святкують Різдво за григоріанським каландарем. Традиції святкування Різдва ще збереглися в Латвії, однак свято стає усе більше комерціалізованим. Усе менше латвійців відвідують Різдвяне богослужіння. Для більшості ж, Різдво асоціюється з необхідністю купити подарунки рідним, знайомим та колегам по роботі. З огляду на це, індустрія продажу товарів та розваг у цей час працює з розмахом.

Підготовка до Різдва в Латвії починається задовго до свята – ще з кінця листопада, коли починається Адвент. Це слово перекладається як «очікування». За католицькими церковними правилами, це – час загального покаяння і посту. Кожної неділі Адвента, а їх чотири, католики та лютерани запалюють одну свічу у різдвяному вінку.
Працівник Латвійської академічної бібліотеки Сарміта Дзілне розповіла: «Це час сподівання, роздумів. Коли ми просимо вибачення у тих, кого образили і вибачаємо тих, хто нас зобразив. Згадуємо найкраще, що сталося за рік, що минає. Також згадуємо наших рідних, які померли».
У Латвії Різдво називають Зіємассветкі (зимові свята), оскільки саме на цей період припадає зимове сонцестояння. Збереглися народні звичаї, які латвійці не забувають, зокрема – спалюванням колоди. Вважається, що разом з нею спалюються усі біди, негаразди та сльози.
На Різдвяні свята, особливо у латвійських регіонах, також залишився звичай, подібний до колядування.
«Однією з особливостей свята є кекатас – хода ряджених. Коли люди перевдягаються так, щоб їх не впізнали. Ходять один до одного у гості, співають», – зазначає Сарміта Дзілне.

Для середньостатистичного латвійця – світське свято

Однак для середньостатистичного латвійця, Різдво – це світське свято, коли можна відпочити, поспілкуватися з рідними, потішити їх різдвяним подарунком.
Різдвяні ярмарки музикою і святковими дійствами налаштовують на святковий настрій. Тут можна купити смачне латиське різдвяне печиво з перцем – піпаркукас та інші ласощі, а також вироби народних майстрів.
Магазини закликають різноманітними різдвяними акціями та святковими знижками – усе націлене на те, щоб перед Різдвом покупці «полегшили» свої гаманці.
«Для більшості людей подарунок має своє емоційне, радісне тло»
Дані опитування свідчать, що більшість латвійців збиралися витратити на різдвяні подарунки від 20 до 100 доларів. Айгарс Круміньш вважає, що економічна криза в країні не сприяє марнотратству. «Ми знаємо, що зараз загальний режим економії. Тому я вважаю, що слід дозволити собі витратити на подарунки, стільки, скільки дозволяє гаманець. Це буде вірно», – каже він.
Порівнюючи з минулорічним Різдвом, цього року покупців в магазинах менше не стало. За повідомленням латвійських банків, у грудні значно збільшується кількість людей, які беруть невеликі кредити, збільшуються їхні витрати.
Фахівець банку Nordea Ліліта Озолиня зазначає: «Про це свідчить, як використання лімітів кредитних карток, так і те, скільки людей розраховуються кредитними картками в магазинах. Якщо подивитися, то купуються багато дорогих подарунків».
Дарують різне, потрібне і не дуже. У Латвії існує навіть магазин, де можна здати подарунок, який тобі не подобається.
Водночас психолог Даце Берзиня каже, що подарунки – це ніби дзеркало людини. «Безумовно, не виключається можливість, коли подарунки дарують комусь із підтекстом, із вигодою. Але для більшості людей подарунок має своє емоційне, радісне тло. І коли немає коштів, щоб купити подарунок, людина втрачає щось важливе, можливо саме те емоційне тло», – наголошує психолог.
Тому, не зважаючи на всі економічні негаразди, люди дарують, щоб отримувати і дарувати радість.
(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG